Преди 61 години Юрий Гагарин стана първият човек, излязъл в Космоса и вероятно първият, изпитал това, което учените сега наричат ​​„ефект на прегледа“. Тази промяна настъпва, когато хората виждат света отвисоко и забелязват, че това е място, където „границите са невидими, където расовите, религиозните и икономическите борби не се виждат никъде“.

Ефектът на прегледа прави конфликтите между хората да изглеждат невероятно дребни и представя планетата такава, каквато е в действителност: един взаимосвързан организъм.

В завладяващо интервю с Big Think астронавтът, автор и хуманитарист Рон Гаран обяснява как, ако повече от нас развият тази планетарна перспектива, бихме могли да поправим голяма част от това, което мъчи човечеството и света.

Гаран е прекарал 178 дни в Космоса и е изминал повече от 71 милиона мили в 2842 орбити. Отвисоко той осъзнава, че планетата е много по-крехка, отколкото си мислим.

„Когато погледнах през прозореца на Международната космическа станция, видях подобните на папараци проблясъци на гръмотевични бури, видях танцуващи завеси от полярни сияния, които изглеждаха толкова близо, сякаш можехме да протегнем ръка и да ги докоснем. И видях невероятната тънкост на атмосферата на нашата планета. В този момент бях поразен от отрезвяващото осъзнаване, че този тънък като хартия слой поддържа живо всяко същество на нашата планета“, казва Гаран във видеото.

„Видях преливаща биосфера, гъмжаща от живот“, продължава той. „Не видях икономиката. Но тъй като нашите създадени от човека системи третират всичко, включително самите системи за поддържане на живота на нашата планета, като изцяло притежавано дружество на глобалната икономика, от гледна точка на Космоса е очевидно, че живеем в лъжа.

В този момент той осъзнава, че човечеството трябва да преоцени своите приоритети.

„Трябва да преминем от мислене за икономика, общество и планета на процес, започващ от планета, общество и икономика. Тогава ще продължим нашия еволюционен процес“, добавя той.

Гаран казва, че плащаме много висока цена като цивилизация за нашата неспособност да развием по-планетарна перспектива и че това е голямата причина, поради която не успяваме да разрешим много от нашите проблеми. Въпреки че нашата икономическа дейност може да подобри качеството на живот, от една страна, тя също е катастрофална за планетата, която поддържа живота ни.

Актьорът Уилям Шатнър ​​имаше подобно преживяване като Гаран, когато пътува в Космоса.

„Това беше сред най-силните чувства на скръб, които някога съм срещал“, пише Шатнър. „Контрастът между порочния студ на Космоса и топлото подхранване на Земята долу ме изпълни с непреодолима тъга. Всеки ден се сблъскваме със знанието за по-нататъшното унищожаване на Земята в нашите ръце: изчезването на животински видове, на флора и фауна… неща, които отнеха пет милиарда години, за да се развият, и изведнъж никога повече няма да ги видим поради намесата на човечеството.

„Няма да имаме мир на Земята, докато не признаем основния факт за взаимосвързаната структура на цялата реалност“, добавя Гаран.

Колкото и ужасна да изглежда ситуацията от повърхността на Земята, астронавтът има надежда, че можем колективно да еволюираме в съзнанието и да се събудим и да прегърнем една по-голяма реалност. „И когато можем да еволюираме отвъд двуизмерния начин на мислене „ние срещу тях“ и да прегърнем истинската многоизмерна реалност на вселената, в която живеем, тогава вече няма да се реем в тъмнината... и това е бъдеще, от което всички бихме искали да бъдем част. Това е истинското ни призвание“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Какъв е рискът да бъдете ударени от сателитна отломка?