Миналата година Qualcomm разкри, че вместо просто да продава своите Snapdragon чипове на всички други компании, които ги произвеждат, ще продава свой телефон под собствената си марка. „Смартфонът за Snapdragon Insiders“ е произведен от ASUS и предлага любопитна комбинация от спецификации, като Snapdragon 888, 16 GB RAM, 512 GB памет и 1080p 144Hz OLED дисплей на цена от 1500 долара. За съжаление на клиентите, изкушени да купят такъв, той е заседнал на вече антично ниво на корекция за сигурност от януари 2022 г. и все още работи с Android 11 от времето на 2020 г.

Няколко собственици на устройства започнаха да се оплакват в Reddit наскоро. Последната актуализация за телефона (версия WW-18.1055.2201.203) e издадена на 18 март 2022 г. Тази актуализация доведе телефона до нивото на корекция за сигурност от януари 2022 г. – ъпдейт, който вече шест месеца не е актуален, тъй като много устройства от компании като Google и Samsung разполагат с нива на ъпдейти от юни 2022 г. Това остаряло ниво само по себе си е проблем за потребителите, които се грижат за сигурността, но не е единственият проблем. Честотата на актуализации за телефона Insiders на Qualcomm също е проблематична.

По-предишната актуализация беше на 9 декември 2021 г. Преди това той получаваше месечни ъпдейти с обширни списъци с корекции на грешки, но скорошният график показва, че Qualcomm се насочва към тримесечен модел за актуализация. Тази честота може да е подходяща за бюджетен телефон от 150 долара, но не и за супер флагман от 1500 долара, предназначен да подчертае способностите на Qualcomm. При стартирането на телефона бяха обещани четири години „редовни“ актуализации на сигурността – този очевидно променлив 1–3-месечен график едва ли е „редовен“.

Телефонът също все още работи с Android 11, който беше пуснат през 2020 г. Това е така, въпреки че повечето водещи телефони с подобна цена оттогава са актуализирани до Android 12, а някои дори са в бета-тестване на Android 13.

Обосновката на Qualcomm за пускането на телефон със собствена марка никога не е имала смисъл и трябва да приемем, че той не се продава в огромен обем, но е разочароващо, че Qualcomm няма да може да бъде в крак с актуализациите на устройството. В края на краищата компанията разполага с голяма част от пакетите за поддръжка на софтуера и платката, за които други компании произвеждат актуализации на устройствата си. Qualcomm буквално има пръст в ъпдейтите на безброй други телефони.

Потребителски акаунт, свързан с Qualcomm в Reddit, наскоро отговори на публикацията, твърдейки, че „следващата корекция за сигурност ще бъде пусната на 20 юни, а нови ще бъдат пускани на всеки 2–3 месеца след това“. Разочарованите собственици на устройства няма дълго да чакат нова актуализация, но все още остава въпросът, какво ниво на корекция може да предложи и дали 2–3 месеца чакане за актуализации напред е подходящо предвид цената, която са платили.

Снимка: Qualcomm

Виж ощеНедоволни потребители нападнаха Apple заради липсата на поддръжка на някои устройства 

 

Тагове: