Учените потвърдиха наблюдениe на първата по рода си екзопланета в друга галактика, на 28 милиона светлинни години от нас.

Въпреки че едва ли някога ще достигнем до нея, то откриването й може да ни информира по-отблизо как планетите се образуват около своите звезди при различните гравитационни условия на друга галактика особено защото орбитата на тази нова екзопланета е около черна дупка.

След като откри всички известни екзопланети в Млечния път, почти 4800, от които всички са на разстояние поне 3000 светлинни години от нас, спиралната галактика на Месие 51 се превръща в мястото на първата екзогалактическа планета.

„Опитваме се да отворим изцяло нова арена за намиране на други светове, като търсим кандидати за планети с дължина на вълната на рентгеновите лъчи - стратегия, която прави възможно откриването им в други галактики“, казва Розана ди Стефано от Центъра по астрофизика в Харвардския университет, която ръководи съответното проучване.

Обикновено идентифицирането на екзопланета се извършва, когато непрекъснатите измервания на светлина, идваща от звезда в нашата галактика, се прекъсват за кратко на последователна основа, представена от орбитата на екзопланетата, която я затъмнява за момент. На 28 милиона светлинни години от нас тази стратегия беше повторена, но с рентгенови лъчи вместо видима светлина.

Търсенето по този начин означава, че откритите слънчеви системи ще дойдат от „ярки рентгенови двоични системи“, което пък значи системи, установени около орбитата или на неутронна звезда (колапсирала звезда с висока плътност), или на черна дупка, сдвоена с по-малка, но все пак масивна звезда.

Около черна дупка газовете се изтеглят и нагряват от силата на гравитацията до екстремни температури, които могат да бъдат измерени като рентгенови лъчи. Такъв беше случаят за Ди Стефано и останалата част от изследователския екип, които използваха рентгеновата обсерватория „Чандра“, за да идентифицират характерния спад в светлината от преминаването на планета.

Планетата, посочва НАСА, е имала бурна история, тъй като звездата, около която обикаля, вече е била свръхнова, тоест експлодирала е с радиоактивни вълни. Планетата обаче продължава да съществува вероятно защото нейната маса е улеснила оцеляването от подобно събитие. За да потвърдят дали характеристиките на орбитата съответстват или не на дадена планета, изследователите ще трябва да изчакат около 70 години, за да премине отново пред звездата.

Снимка: NASA_CXC_SAO_R. DiStefano_et al

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)