Астрономи планират морско пътуване, за да извлекат извънземен нашественик на Земята: малък метеорит от друга звездна система, който се разби в Тихия океан с енергия, еквивалентна на около 121 тона (110 метрични тона) TNT.

Екипът от Харвардския университет се надява да открие фрагменти от тази междузвездна скала - известна като CNEOS 2014-01-08 - която се блъсна в Земята на 8 януари 2014 г.

„Намирането на такъв фрагмент би представлявало първият контакт, който човечеството някога е имало с материал, по-голям от прах отвъд Слънчевата система“, казва Амир Сирадж, астрофизик от Харвардския университет и първият автор на нова статия, публикувана нерецензирана в ArXiv.

Сирадж идентифицира междузвездния произход на обекта в проучване от 2019 г. с 99.999% увереност, но едва през май 2022 г. той беше потвърден от Космическото командване на САЩ. Няма известни свидетели на обекта, ударил Земята.

„Той удари атмосферата на около 160 километра от бреговете на Папуа Нова Гвинея посред нощ, с около 1% от енергията на бомбата в Хирошима“, обяснява Сирадж.

С ширина само 0.5 м CNEOS 2014-01-08 сега изглежда е първият междузвезден обект, откриван някога в нашата Слънчева система.

Преди това продълговат обект, наречен Оумуамуа, притежаваше тази титла. Открита през 2017 г. по време на изследването на небето Pan-STARRS, космическата скала се движи през нашата Слънчева система с почти 92 000 км/ч, а по-късно астрофизикът от Харвард Ави Льоб, колега на Сирадж, излезе с твърдението, че Оумуамуа може да е извънземна машина. Откритието на Оумуамуа беше последвано през 2019 г. от кометата 2I/Борисов: първата междузвездна комета, която беше забелязана от астронома любител Генадий Борисов в Крим.

Смята се, че CNEOS 2014-01-08 е от друга звездна система, тъй като се движи със скорост 37.2 мили в секунда (60 километра в секунда) спрямо Слънцето. Това е твърде бързо, за да бъде обвързано от слънчевата гравитация.

„При разстоянието на Земята от Слънцето всеки обект, който се движи по-бързо от около 42 километра в секунда, е на неограничена, хиперболична траектория на бягство спрямо Слънцето“, казва Сирадж. „Това означава, че CNEOS 2014-01-08 явно е надвишавал местното ограничение на скоростта за свързани обекти и не е пресичал траектории на други планети по пътя си, така че трябва да е произлязъл извън Слънчевата система.“

Обратно към проекта „Галилей“ на Сирадж и Льоб: експедиция на стойност 1.6 милиона долара за спускане на магнит, подобен по размери на голямо легло, на 1.3 градуса южно, 147.6 градуса изток. Това е местоположението, където според Министерството на отбраната на САЩ е мястото на метеорита. Това е на около 300 км северно от остров Манус в морето Бисмарк в югозападната част на Тихия океан.

CNEOS 2014-01-08 значително надхвърли здравината на материала на типичен железен метеорит, което би трябвало да направи още по-лесно възстановяването му. Силата на материала се отнася до това, колко лесно нещо може да устои на деформиране или повреда от натоварване. „Повечето метеорити съдържат достатъчно желязо, за да се придържат към типа магнит, който планираме да използваме за океанската експедиция“, каза той. „Като се има предвид неговата изключително висока якост на материала, много вероятно е фрагментите от CNEOS 2014-01-08 да са феромагнитни.“

Тръгвайки от Папуа Нова Гвинея, корабът на проекта „Галилео“ ще използва магнитна шейна на лебедка, която ще бъде теглена по морското дъно на 1.7 км в продължение на 10 дни. Учените се надяват, че магнитът може да възстанови малки фрагменти от метеорита с размери до 0.004 инча (0.1 мм) напречно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първият малък ядрен реактор получи одобрение в САЩ