Миналата седмица бедствие сполетя Международната космическа станция, когато новоскаченият руски модул Nauka случайно стартира своите двигатели и изпрати космическата станция във въртеливо движение.

Сега изглежда, че проблемът е по-лош от всичко, което бе признато тогава. Първоначално НАСА обяви, че МКС се е завъртяла на около 45 градуса от първоначалното си положение. Но изправена пред алтернативен прочит от The New York Times, космическата агенция потвърди, че МКС всъщност се завъртяла с пълна ротация и половина, преди членовете на екипажа да успеят да я поставят под контрол.

„Стойността от 45 градуса първоначално беше споделена в първите минути след събитието от нашето ръководство, но по-късно бяха актуализирани след анализ на действителното разминаване“, казва говорител на НАСА пред Space.com.

Лесно е да си представим холивудската версия на събитията, в която МКС се върти толкова бързо, че паникьосаният екипаж се залепва по стените, докато се опитват да си върнат контрола. Но дори и с инцидента, който беше по-опасен, отколкото НАСА първо призна, космическата агенция казва, че МКС все още се върти твърде бавно - около половин градус в секунда при най-бързата си скорост - за да може всеки астронавт физически да усети движението.

МКС „завъртя един и половина обороти - около 540 градуса, - преди да спре с главата надолу“, казва директорът на полета на НАСА Зебулон Сковил, който ръководи наземните усилия по време на инцидента, пред NYT. „След това космическата станция трябваше да направи 180-градусово завъртане напред, за да се върне към първоначалната си ориентация.“

В резултат на това чувството за спокойствие и професионализъм проникна навсякъде, добавя Сковил.

„Вероятно напрежението се повишава малко“, казва той. „Но сега отново цари всеобхватно спокойствие и хората не изпадат в паника, а просто гледат данните и се опитват да разберат какво се случва и да решат проблема.“

Сковил обаче добави, че за първи път трябва да обяви „аварийна ситуация с космически кораб“.

Снимка: Pikrepo

Виж още: OnePlus е големият победител от оттеглянето на LG