Ричард Брансън стана първият милиардер, който излезе в Космоса, след като излетя до ръба на земната атмосфера със самолета си VSS Unity в неделя. Основателят на Virgin Galactic победи съперниците Джеф Безос и Илон Мъск с историческия полет, докато милиони от цял свят го гледаха на живо.

Брансън направи най-силната реклама на компанията си за космически туризъм, като сам полетя с кораба Unity от Ню Мексико.

Полетът продължи около 90 минути. За съжаление около него имаше и противоречия. Blue Origin, чието първо космическо приключение е само след дни, не крие критиката си към Virgin, като твърди, че SpaceShipTwo наистина няма да влезе в Космоса - корабът е достигнал надморска височина от "само" 53.4 мили по време на Unity 22, докато линията Kármán (официалното разграничение за Космоса) е на височина от 62 мили. Ако сте фокусирани върху техническите аспекти, Джеф Безос ще бъде първият корпоративен магнат, преминал тази символична бариера.

Независимо дали сте съгласни или не с това твърдение, полетът е важно постижение за Virgin. Това е първият пълен тест на SpaceShipTwo и той проправя пътя за комерсиални космически полети, когато те стартират през 2022 г. Компанията на Брансън генерира пари с тестови полети, но няма да изпълни бизнес амбициите си, докато туристите най-накрая не могат да използват билетите си и вкусят допира с космическото пространство.

От Virgin Galactic коментират, че имат повече от 600 резервации за космически полет на цена от около 250 000 долара за билет.

Снимка: Virgin Galactic

Виж още: Собствениците на iPhone 6s и първия iPhone SE остават без iOS 15