За известно време SpaceX мечтаеше да направи своята ракета Falcon 9 годна за максимално дългосрочна употреба, и то не само в първата ѝ част. Сега обаче компанията е променила плановете си и приоритетите на Илон Мъск вече са насочени към нейния наследник BFR.

Миналата седмица Мъск съобщи, че SpaceX ще обнови втората степен на Falcon 9 по образеца на BFR. Първият орбитален полет на модификацията беше заплануван за юни. Именно BFR е новият и доста амбициозен проект за свръхтежка ракета носител, способна да изведе в орбита до 100 тона полезен товар. Тя се състои от ускорител и кораб, който трябва да притежава собствен двигател и да е способен да превозва товари и пътници. Предполага се, че тази система ще може да бъде използвана многократно.

От своя страна сегашната Falcon 9 е двустепенна ракета носител от тежък клас. Нейната височина е 70 метра при диаметър 3.66 метра и при стартова маса до 550 тона.

Тя обаче трябва да бъде пратена в пенсия до няколко години, когато BFR стане готова. Така компанията щеше да излива ресурси в ракета, чийто живот би могъл да бъде доста ограничен до момента, в който наистина станеше многократно използваема. Междувременно BFR представлява дългосрочното бъдеще на SpaceX. Това, което космическата фирма губи при краткосрочно намаляване на разходите и намаляване на отпадъците, би могло да бъде полезно, ако ускори пристигането на дългосрочно решение.