За първи път Великобритания успешно изстреля лазерно оръжие от бойна машина на армията, съобщи правителството на Обединеното кралство.

По време на изпитанията системата е „неутрализирала“ цели на разстояние над 1 км, съобщиха официални лица. Мат Корк, ръководител на програмата на правителствената Лаборатория за отбранителна наука и технологии (Dstl), нарече теста „ключов момент“.

„Тази технология предлага прецизно, мощно и рентабилно средство за поразяване на въздушни заплахи, осигурявайки по-добра защита на нашите сили“, каза той.

Сега Dstl планира да тества възможностите в реални условия.

Правителството поръчва лазер за поразяване на вражески безпилотни летателни апарати. Производителят на въоръжение Raytheon UK ръководи разработването на системата.

Преносимо, достъпно и лесно за експлоатация, оръжието може да проследява множество цели. То може също така да се задейства по-бързо от скоростта на светлината, заявиха официални лица. Лазерът работи с функция за управление и контрол. Той може да се интегрира с по-широки системи за управление на битката и да се монтира на различни платформи.

При последните изпитания инженерите монтираха оръжието на Wolfhound - камион с шест колела, който обикновено е въоръжен с картечница. След това операторите изстрелват лазера по въздушни цели.

Джеймс Грей, главен изпълнителен директор на Raytheon UK, се присъедини към правителството в отбелязването на постижението.

„Dstl доказа, че високоенергийната лазерна оръжейна система на Raytheon може да проследява, поразява и унищожава цели, докато е монтирана на превозно средство“, каза той.

„Сега с нетърпение очакваме британската армия да експериментира с оръжието през следващите месеци и да докаже, че технологията е готова за използване на бойното поле.“

Следващата стъпка в тази мисия са изпитанията с военнослужещи. Предвидени за следващата година, тестовете ще се присъединят към нарастващия брой британски военни експерименти с лазери.

През май правителството публикува филм от друг тест. Разсекретените кадри демонстрираха по-усъвършенствано оръжие: DragonFire. DragonFire обещава прецизна алтернатива на ракетите с малък обсег на действие. Длъжностни лица твърдят, че лазерът може да изпържи цел с размерите на монета от разстояние един километър.

Снимка: Unsplash/Open Government Licence

Виж още: Илон Мъск намекна, че можем да очакваме Optimus 2.0