Известният британски пътешественик Ранулф Файнс планира пръв в света да пресече Антарктида през зимния период. Температурата на въздуха през това време в редица региони достига до минус 70 градуса по Целзий, което прави начинанието му особено опасно и го превръща в истинско предизвикателство.

Пътешественикът възнамерява да започне приключението си в деня на пролетното равноденствие - 21 март 2013 г. Пътешествието му ще започне от тихоокеанското крайбрежие на Антарктида. Членовете на експедицията имат намерение да се изкачат на платото, разположено на височина 3000 м, и от там на ски да се отправят към Южния полюс.

Мястото и времето на прехода не са избрани случайно. Тук, преди 100 години, по време на експедиция умира друг британски полярен пътешественик, един от първите откриватели на Южния полюс - капитан Робърт Скот. Това се случва точно в началото на арктическата зима.

По пътя си изследователите ще събират информация за състоянието на леда и климатичните изменения. Зад скиорите ще се движат два булдозера с екипировка, консумативи и научно оборудване.

 

Тагове: