Исторически полет в Космоса се състоя в неделя следобед. Благодарение на него британският милиардер Ричард Брансън и още петима души станаха първите космически туристи. Специалният летателен апарат, който компанията на Брансън разработва вече 15 години, се издигна до височина 90 километра. Там шестимата изпитаха безтегловност и видяха извивката на планетата. Брансън каза, че иска лично да тества преживяването, преди да пусне космически туристи на кораба. Той вече е продал 600 билета за общо 150 милиона долара.

Компанията Fischer Space Pen, която прави херметически затворени инструменти за писане в околоземна оpбита, подписа сделка с Virgin Galactic, в резултат на която милиардерът Ричард Брансън и петимата души на борда използваха специална версия на космическата писалка Infinium, за да разпишат пътния лист, след като излетяха в Космоса. Шестте писалки изобразяват еволюцията на логото на Virgin Galactic.

Самата Fischer преди повече от 50 години разработи мастилен контейнер, който може да функционира без гравитация. През 2008 г. една такава писалка, летяла на борда на Apollo 17, се продаде на търг за 23 900 долара.  

Полетът ще изпревари само с няколко дни първата мисия на кораба на друг милиардер - Джеф Безос. От екипа на собственика на Amazon вече уточниха, че за разлика от полета на Брансън неговата машина ще се издигне над 100-километровата граница, където бил истинският космос.
 

Снимка: Virgin Galactic

Виж още: Собствениците на iPhone 6s и първия iPhone SE остават без iOS 15