Преди година не се бяхме изморили толкова много от присъствието на Илон Мъск и неговите становища привличаха голямо внимание, защото изглеждаше, че той държи на това, което казва. След придобиването на Twitter останалите му „занимания“ като че ли останаха на заден план. Ето защо той реши да отдели малко внимание на Neuralink чрез специално събитие.

По време на презентацията Мъск потвърди, че цялата необходима документация е била подадена до Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), което според него може да доведе до изпитвания върху хора на технологията за мозъчни импланти на компанията „след около шест месеца“. Той също така сподели, че сам ще тества устройство, имплантирано в главата му, „в някакъв момент в бъдещето“. Припомняме, че вече беше обещано изпитването на Neuralink да започне през 2020, 2022 и сега - 2023. Целта на Neuralink е да създаде устройство, което може да се имплантира в мозъка и да го използва за управление на компютър с мозъчна дейност. Още през 2019 г. Мъск разкри, че компанията тества устройството си върху маймуни. Миналата година видяхме видео, показващо как маймуна играе понг с мозъка си, а демонстрацията от тази година ни засвидетелства, че е възможно маймуна да напише с мисъл welcome to show and tell, фокусирайки се върху подчертаните думи и букви. Друго видео пък показва как маймуните са обучени да зареждат устройствата, като седят под безжично зарядно. 
Компанията призна, че по подобие на предходните събития и това е насочено към подбор и наемане на служители. Ето защо представянето беше предимно техническа презентация на устройството, показваща как е изградена системата, предизвикателствата, пред които е изправен екипът, как технологията се е подобрила досега и какви разработки предстоят. Изследователи от компанията споделиха, че разработват лечения, които могат или да помогнат за подобряване или възстановяване на зрението, или да възстановят движението при хора с парализа. От техническа страна компанията има амбиции да гарантира, че самото устройство може да се надгражда лесно. 
„Почти съм сигурен, че не бихте искали iPhone 1 в главата си, ако iPhone 14 беше наличен“, коментира Мъск. 

Снимки: YouTube/Neuralink

Виж още: Илон Мъск иска да инвестира в конкурент на Neuralink