Всички сме чували за безжичното зареждане и преди, но повечето решения все още изискват телефонът ви да бъде в контакт с базовата станция.

Е, Cota е технология, която има за цел да зарежда вашето мобилно устройство напълно безжично - без физически контакт.

Хатем Зейн, физик и изпълнителен директор на Ossia Inc, демонстрира технологията на сцената на TechCrunch Disrupt 2013, където успешно показа как зарежда своя iPhone с включен прототип на Cota, докато го държи на няколко крачки от зарядната станция.

 

Всичко изглежда като магия, но тайната се крие в изпращането на магнитен заряд със същия 2.4 GHz спектър, с който вече работят Wi-Fi и Bluetooth технологиите. Ако се чудите дали това е безопасно, Зейн ни уверява, че във въздуха се изпраща само един ват електроенергия, а това е една трета от това, което мобилните телефони вече предават. Пряка видимост не се изисква и Зейн твърди, че една станция може да захрани няколко устройства едновременно.

Точно както е при Wi-Fi точките! Cota може да бъде настроено така, че то да работи само с някои устройства, или просто да го направите достъпно за всички Cota-съвместими устройства в обхват, който е около 30 метра.

 

За наше голямо щастие Cota вече е в късните етапи на одобрение от FCC (Федералната комисия по съобщенията) и компанията е в преговори с производителите на електроника, за да включат технологията в потребителските си устройства през 2015 година.

Ossia inc дори планира да пусне свой собствен хардуер, но също така е отворена за лицензиране и за други фирми. Зейн поясни, че технологията, стояща зад Cota, може да се вгради в USB флашки или директно в смартфони и таблети.


"Представете си, че след десет години ще има Cota зарядни в домовете, в колите, в кафенетата, на летището...", казва Зейн. "Никога няма да се притеснявате за батерията, никога. Иконата на батерията в телефона ви - тя просто ще изчезне."

 

 

Не пропускайте да гледате и видео презентацията! Вижте и новото откритие, което ще ни пази от комари!