Nissan също се включват към идеята за умни часовници, но с по-различна идея. Умният часовник за Nissan Nismo ще засили връзката между шофьор и автомобил.

 

Часовникът е предназначен за шофьори на Nissan Nismo - серия, която обхваща моделите 370Z, Juke и предстоящият GT-R. Снимки, пуснати от Nissan, показват часовник, който е с черен и червен цвят, но ще има и вариант в черно и бяло.

 

Умният часовник използва Bluetooth Low Energy връзка, а ще събира телеметрични данни от колата, които включват скорост и информация за ефективност, като разход на гориво. В същото време часовникът ще следи и състоянието на шофьора. Сред параметрите е следене на пулса, а на снимките се вижда и че часовникът ще показва предупреждения, ако пулсът е много бърз.

 

Часовникът изглежда изработен от един общ елемент, в който е вграден дисплеят. Изглежда солиден и здрав, готов да понесе неволни драскотини. Ще се зарежда чрез microUSB порт, а от Nissan коментират, че батерията ще издържа до 7 дни. Компанията има планове да добави още възможности към часовника – електрокардиограма, електроенцефалограма и следене на температурата на тялото.

 

Този смартфон се позиционира в много интересна ниша, но със сигурност звучи много интересно, а и разполага с много футуристичен дизайн. Какъв е потенциалът му? Отлична връзка между шофьор и автомобил, но и между екип и шофьор. Би било много интересно, ако температурата в автомобила се настройва от данни, изпратени от часовника. Е, това е идея, която е далеч от реализация. Концепцията за умния часовник на Nissan ще бъде изложена на панаира във Франкфурт. Все още няма информация за цената или кога ще стартира продажбата на този продукт.

 

Какво смятате за умния часовник на Nissan?