На света има малко хора, които биха се чудили какво ще се случи, ако построим джип, който може да лети. Подобна идея изглежда повече като нещо, което някой малчуган ще надраска на листа в дeтската градина, но въпреки това някой я е приел съвсем сериозно.

Това е компанията Piasecki, която е водещо име в областта на вертикалните полети. Тя се опитва да създаде машина, която може да излети директно нагоре, но е по-малка и лесна за управление от хеликоптер. Това прави Piasecki идеален кандидат за проект на военнотранспортното командване и неговата шантава идея - летящ джип.

По същество летящите машини са задвижвани от два двигателя, които задвижват два ролкови тръбопровода с три остриета, свързани към една и съща скоростна кутия. По този начин, ако един от двигателите се провали - нещо, което може основателно да се очаква да се случи на бойното поле, - тогава и двата ротора ще продължат да функционират.

Контролът е доста стандартен и изглежда най-вече като това, което бихте намерили в кабината на хеликоптер, затова пилот, който е умел да лети, може лесно да поеме кормилото на т.нар. Model 59K Sky Car. Бихте могли да контролирате стабилността на посоката и ще се приземите на три колела.

Първоначално военните харесват това, което виждат, а Piasecki прекроява дизайна на платформата си до Airgeep VZ-8P. Новият модел е оборудван с по-мощни двигатели, одобрени за военни стандарти.

Първият полет се състои през юни 1959 г., когато всъщност машината наистина успява да се вдигне във въздуха. Всички са толкова развълнувани, че веднага изпращат машината и във флота, за да могат да я видят.

За съжаление машината все пак не успяла да убеди напълно военните и на по-късен етап се появили съмнения, че такова летателно средство ще бъде полезно в истински военни действия. Проектът бил закрит, а военните продължили да доразвиват хеликоптерите.

Тагове: