DARPA финансира нов проект на Rice University, наречен PLINY, и това не е нито робот, нито високотехнологично оръжие. PLINY е кръстен на римския автор, естественик и философ Pliny the Elder (Плиний Стари), който е написал една от най-ранните енциклопедии.

Всъщност PLINY ще бъде инструмент, с който ще може автоматично да завършите проект за програмиране - и да, той ще работи до известна степен като функция за автоматично довършване на програмен код за смартфони. С него хората ще имат възможност да задават въпроси и да създават сложен софтуер или бързо да завършат започнат проект.

Асистентът Сварат Чаудри от Rice University казва, че той и неговите сътрудници разработчици "предвиждат система, с която програмистът пише няколко реда код, натиска един бутон и останалата част от кода се появява". Също така PLINY "трябва да работи безпроблемно с код, който вече е написан".

Във видеото по-долу Чаудри използва лист хартия с дупка в средата, за да представи нагледно как работи PLINY. В общи линии, за да запълни тази дупка, инструментът ще прегледа милиардите редове код от предварително зададената колекция и ще намери възможните решения. След като установи с точност необходимия код, PLINY ще използва най-доброто решение. Повече от дузина учени в Rice University ще работят над PLINY през следващите четири години, подпомогнати от финансиране в размер на 11 000 000 щатски долара от Пентагона.

 

 

Прочетете още: DARPA иска да смали размера на джаджите ни 100 000 пъти