Надявате се да инвестирате в изкуствен интелект? Днешните "нишови" компании и тези, които се смятат за лидери в областта на изкуствения интелект, едва ли ще бъдат най-големите печеливши за дългосрочните инвеститори, казва Бари Гласман, сертифициран финансов плановик и член на Съвета на експертите на CNBC.

"Преминал съм през това достатъчно, за да видя, че нишовите играчи в началото може всъщност да не са дългосрочните играчи", коментира Гласман.

ИИ е създаден, за да имитира човешките когнитивни способности - т.е. да мисли като човек. Той позволява на компютрите и машините да изпълняват задачи самостоятелно.

Технологията не е нова, но нейната популярност нарасна, след като базираната в Сан Франциско OpenAI дебютира пред обществеността с ChatGPT през ноември. Чатботът с изкуствен интелект бързо се превърна във феномен. Потребителите използваха програмата, за да пишат есета, текстове на песни и компютърен код наред с други задачи.

Гласман смята, че технологията ще бъде също толкова трансформираща - и разрушителна, - колкото и интернет.

"ИИ има потенциала да преобрази всяка компания и начина, по който се движим по света", казва Гласман, който е и основател и президент на Glassman Wealth Services, базирана във Виена.

Някои от големите, ранни инвестиции, свързани с интернет, като AOL и Cisco бяха "феноменални" за инвеститорите през първите няколко години, но не бяха основните играчи през следващите едно-две десетилетия, припомня Гласман.

Подобен модел се появи и в ерата на пандемията, когато акциите на компании като Zoom и DocuSign първоначално се повишиха поради увеличаването на онлайн активността при работа от къщи, но впоследствие отново се сринаха, посочва Гласман.

Според него същото вероятно ще се случи и с изкуствения интелект.

В момента не съществуват много нишови компании за публични инвестиции - те до голяма степен са частни и ще станат по-известни през следващата година.

Дан Романов, старши анализатор на акции в Morningstar Research Services, подкрепя това мнение, като заяви, че инвеститорите трудно биха намерили добра компания за изкуствен интелект, в която да инвестират днес.

Снимка: Unsplash

Виж още: Фонтани от диаманти изригват от центъра на Земята