Изкуственият интелект и изменението на климата са два начина, по които хората могат да опустошат живота на Земята, но първият може да помогне и за преодоляване на последствията от втория. Калифорнийският департамент по горите и противопожарната защита (Cal Fire) разкри нова програма, която използва ИИ за откриване на горски пожари. Създадена в партньорство с Калифорнийския университет в Сан Диего, програмата Alert California AI взема данни от 1032 въртящи се на 360 градуса камери и използва AI, за да "идентифицира аномалии в данните от камерите". След това тя уведомява службите за спешна помощ и други органи, за да проверят дали потенциалният пожар изисква реакция.

Според Ройтерс програмата, стартирала през юли, вече е потушила поне един потенциален горски пожар. Съобщава се, че камера е записала зараждащ се пожар, който е горял в 3 ч. сутринта в отдалечената национална гора Кливланд, източно от Сан Диего. Изкуственият интелект е забелязал огъня и е предупредил ръководителя на пожарната, "който е повикал около 60 пожарникари, включително седем пожарни коли, два булдозера, две цистерни с вода и два екипа". От Cal Fire твърдят, че пламъците са потушени за 45 минути.

Уебсайтът Alert California твърди, че използва LiDAR сканирания, направени от самолети и дронове, за да създаде "еднакво точна триизмерна информация за сканираните повърхности". Това се комбинира с физическите характеристики на дървесните видове, за да се научи повече за горската биомаса и съдържанието на въглерод в Калифорния. Cal Fire казва, че ML моделът използва петабайти данни от камерите, за да разграничи дима от други частици във въздуха.

Системата е разработена от инженери от Калифорнийския университет в САЩ с помощта на изкуствен интелект от базираната в Калифорния компания DigitalPath. Cal Fire е инвестирала над 20 млн. долара в програмата през последните четири години и обещава още 3 516 000 долара в близко бъдеще.

"В момента се намираме в екстремни климатични условия. Затова им даваме данните, защото този проблем е по-голям от всички нас", казва пред Ройтерс Нийл Дрискол, професор по геология и геофизика в Калифорнийския университет, който е главен изследовател на програмата. "Трябва да използваме технологиите, за да помогнем да се премести иглата, дори и да е малко". Все пак Дрискол добавя, че настоящата извадка е твърде малка, за да се определи цялостната ефективност на програмата.

 

Снимка: Unsplash

Виж още: Горещините повалиха дори издръжливите кактуси