На пръв поглед беше необходимо малко чудо, за да може корабът Starliner на Boeing да стигне до Международната космическа станция цял и невредим, но компанията далеч не е излязла от ситуацията.

Да, в началото на този месец проблемният космически кораб най-накрая успя да стигне до орбиталния пост с астронавтите на НАСА Буч Уилмор и Суни Уилямс на борда. Пътуването не мина без проблеми - служителите бързо откриха пет различни изтичания на хелий, които засегнаха двигателната система на Starliner.

Миналата седмица НАСА обяви, че дава на авиогиганта допълнителни четири дни, за да разбере как да се приберат Уилмор и Уилямс. Сега космическата агенция удължи престоя им за втори път, докато инженерите на Boeing се мъчат да разберат какво е състоянието на капсулата - още един знак, че новият космически кораб на аерокосмическия гигант все още е далеч от редовните посещения на МКС под емблемата на НАСА. Първоначалният план е Уилмор и Уилямс да останат на борда на станцията за около седмица. Оттогава НАСА обяви, че двамата няма да се върнат поне до 26 юни, което прави посещението им с минимум три седмици по-дълго от предвиденото.

По време на изстрелването по-рано този месец инженерите откриха течове на хелий, които засягат системата за задвижване на Starliner, която му помага да регулира орбитата си. Първият опит за свързване с МКС се провали поради неизправност на навигационно устройство, което го принуди да задържи позицията си на около 250 метра от космическата станция.

Тогава официалните лица увериха медиите, че капсулата разполага с около десет пъти повече хелий, отколкото е необходимо за маневриране в Космоса.

НАСА остава оптимистично настроена. Ръководителят на програмата за комерсиален екипаж на агенцията Стив Стич заяви пред репортери във вторник, че няма причина да се предполага, че "Старлайнър" няма да се върне цял, въпреки че "наистина искаме да обработим останалата част от данните", цитиран от CNN. Но Starliner все още има какво да доказва. По време на обратното си пътуване той ще се нагрее значително по време на влизането в атмосферата, за да забави спускането си над пустинята Ню Мексико с помощта на парашутна система, която Boeing беше принуден да преработи поради опасения за безопасността миналата година.

Накратко, първият изпитателен полет на Boeing с екипаж засега не вдъхва особена увереност - и все още има много неща, които могат да се объркат.

Снимка: Unsplash

Виж още: Учени могат да превърнат междузвездното пътуване в реалност