Nintendo е подала съдебен иск срещу създателите на популярния емулатор за Switch, наречен Yuzu, който дава възможност на потребителите да играят игри, разработени за платформата, на своите компютри и устройства с Android. В иска компанията твърди, че Yuzu нарушава разпоредбите за борба със заобикалянето на авторски права в Закона за цифровото хилядолетие (DMCA). Nintendo обясни, че защитава своите игри с криптиране и други защитни функции, предназначени да попречат на хората да играят пиратски копия. Yuzu има възможност да преодолее тези мерки за сигурност и да декриптира игрите на Nintendo.

"Без декриптирането от Yuzu на криптирането на Nintendo неоторизираните копия на игрите не биха могли да се играят на персонални компютри или устройства с Android", пише компанията в жалбата си.

"Заобикалянето на технологичните мерки, въведени от собствениците на авторски права с цел защита срещу незаконен достъп до и копиране на произведения, защитени с авторски права, е незаконно съгласно DMCA", продължава Nintendo. Разпространението на "софтуер, предназначен основно за заобикаляне на технологичните мерки", също представлява незаконен трафик. По този начин ответниците "улесняват пиратството в колосални мащаби", се твърди в иска. Този случай може да създаде прецедент за бъдещи съдебни дела срещу емулатори, които сами по себе си не са незаконни, тъй като агументите на Nintendo наричат самата им същност незаконна.

За да илюстрира колко силно Yuzu е засегнала бизнеса ѝ, Nintendo разкрива в жалбата си, че The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom е била незаконно разпространена седмица и половина преди официалното ѝ пускане на пазара. Тя очевидно е била изтеглена над един милион пъти от пиратски уебсайтове, в които изрично е отбелязано, че хората могат да играят файла с играта чрез Yuzu. Компанията също така спомена, че създателите на Yuzu печелят пари от своя емулатор. Те получават около 30 000 долара на месец от своите поддръжници в Patreon и досега са спечелили около 50 000 долара от платената версия на софтуера си в Google Play.

Nintendo иска от съда да спре създателите на Yuzu да популяризират и разпространяват софтуера. Компанията също така иска неуточнена сума за "справедливо обезщетение и вреди".

Снимка: Unsplash

Виж още: За да удължите живота на литиево-метална батерия за електромобил, просто я изхабете и я оставете да престои

Още от Play