Има добри новини за тези, които обичат да работят от къщи. Изследователски екип от Тексаския университет A&M проведе ново проучване, което установи, че устойчивостта на служителите и компанията може да бъде подобрена чрез дистанционна работа.

Това е особено вярно по време на природни бедствия и други събития, които водят до изместване на работното място. По-специално проучването оценява технологичните данни на служителите преди, по време на и след урагана Харви.

Това, което откриха изследователите, беше, че общата употреба на компютри е намаляла по време на урагана, но бързо се е върнала до нивата преди урагана седем месеца след събитието.

„В бъдеще ще има по-голям процент от работната сила, която участва в някакъв вид технологични работни дейности в офис стил“, каза Маркс Бенден, който е директор на Центъра за ергономия.

„Почти всички служители от изследването се върнаха на същото ниво на продукция, както преди урагана Харви. Това е огромно послание в момента за работодателите, защото провеждаме национални дебати за това, дали служителите трябва да могат да работят дистанционно или в хибриден график.“

Проучването надхвърли оценката на производителността и изследва причините за нараняванията на работното място. Учените открили, че е важно служителите да правят редовни почивки, за да не се преуморяват по време на работа.

„Изследването казва, че ако работите по определен начин с определено темпо за определена продължителност, е по-вероятно да се нараните от тази работа“, каза Бенден. „Но ако работите малко по-малко или малко по-рядко или прекъснете продължителността, или имате някои други черти на характера, тогава е по-малко вероятно да развиете проблем, докато вършите работата си в офиса.“

Бендън стига дотам, че предлага работодателите да подтикнат служителите да правят редовни почивки и да се „презареждат“, преди да приключат работата си. Това, твърди той, би довело до по-здрава и по-находчива работна сила.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ще можете ли да вкусите виртуалната реалност? (ВИДЕО)