Шотландски пилот на дрон получи повече, отколкото очакваше по време на крайбрежен полет на Хелоуин, когато апаратът му засне мистериозна кипяща зона от морска вода, наподобяваща гигантски котел на вещици.

Любителят пилот Пол Йънг улови зловещия морски феномен на видео, докато се възползва от спокойното време в неделя по крайбрежието на Южен Ейршир в югоизточна Шотландия. Когато за първи път забелязва бълбукащата, завихряща се водна пяна на около километър от брега, Йънг казва, че смята, че може да е водовъртеж или сливане на изключително силни вълни. Но когато връща дрона си и разглежда по-отблизо кадрите, 46-годишният счетоводител осъзнава, че става дума за нещо съвсем друго, макар че какво – остава загадка.

„Забелязах аномалията във водата, когато летях с дрона си наблизо, така че го отклоних от пътя му и го приближих по-близо“, каза Йънг пред Daily Record. „Когато се прибрах вкъщи и погледнах (кадрите), разбрах, че има голямо тъмно петно ​​около мястото, където водата бълбука, и се притесних малко. Публикувах това в няколко групи и хората се включиха с различни идеи какво би могло да бъде.“

Предвид деня и бързо наближаващия здрач при късния следобеден полет за някои беше твърде изкушаващо да излязат със спекулацията, че събитието е било някаква омагьосваща демонстрация на свръхестествени същества, празнуващи Хелоуин по свой странен начин. Тъй като е далеч по-малко впечатлен от свръхестественото и просто е загрижен за това, какво може да се крие зад кипящата вода толкова близо до сушата, Тейлър започва да се обажда наоколо за информация за това, което неговият дрон е заснел в морето.

Оказа се, че причината е по-малко вълнуваща от вещиците или морските призраци, които се забавляват. Сигналът на Йънг до Шотландската агенция за опазване на околната среда скоро даде фактическо обяснение за кипящите морета.

„Това е рутинно разрешено изхвърляне на обработени отпадъци от депо Straid Farm“, обяснява говорител на агенцията в медийни съобщения. „Процедената вода е дъждовна вода, която е влязла в контакт с отпадъци в депото. Събира се в облицовани защитни клетки и след това се третира преди изхвърляне в околната среда... за да се гарантира, че няма неблагоприятно въздействие върху приемащия воден обект.“

Поради скорошните обилни валежи в района изглежда, че обемите, които трябва да бъдат изпуснати, са много по-големи от нормалното, което води до изхвърляне, което е много по-дълго и по-видимо от повечето такива случаи. Което означава, че дори видеото с дрона на Йънг да не е заснело магията на Хелоуин, е голяма случайност, че неговият дрон е бил на правилното място и време, за да заснеме необичайното събитие.

Снимка: Paul Young

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството