NASA постепенно възнамерява да се върне към производството на собствени ракети, като първите ѝ две мисии трябва да отведат човешки екипаж в близост до Луната. Тези изстрелвания са насрочени за 2018 г. и 2021 г., но по всяка вероятност няма да бъдат изпълнени навреме, съобщава The Verge.

Причината, както обикновено, е свързана с големите финансови разходи и технически пречки, а разочароващото заключение идва от нов вътрешен доклад на главния инспектор на агенцията.

Въпросните две мисии са част от дългосрочния план на NASA да изпрати хора на Марс през 30-те години на века. В тяхната основа са два компонента: гигантската нова ракета Space Launch System и капсулата за екипажа Orion. Първият полет на SLS, насрочен за ноември 2018 г., трябва да изведе празната капсула в орбита и около Луната, а вторият - вече през 2021 г. - да носи на борда си екипаж от четирима души на 8-дневно пътуване около Луната.

Според вътрешния анализ обаче мисията не получава достатъчно финансиране, а разработването на ключови системи като софтуера за полетите изостава. Поради тези причини изглежда малко вероятно първите два полета да се случат по предварително зададения план, завършва докладът.

Тагове: