Всички сме запознати с факта, че NASA от доста време разработват програма за колонизиране на Марс, като в момента космическата агенция на САЩ строи и тества нова, най-мощната от всички досега ракети – SLS, чрез която, според очакванията, астронавтите ще пътуват до Червената планета.

Тази седмица от NASA представиха нов амбициозен проект, целта на който е да изпълнява мисии по изследването на дълбокия Космос, в това число и пътешествието до Марс през 2033 година. Всичко това звучи като научна фантастика, но агенцията има съвсем сериозни намерения. За разлика от МКС, която се намира в орбита около Земята и има постоянен екипаж, космопортът в орбита около Луната ще е значително по-малък и астронавтите ще пребивават там само при необходимост. Станцията ще се състои от силови възли, неголям обитаем модул, шлюз и модули за изследователски цели. Космодрумът ще бъде използван за редица научноизследователски мисии, осъществени чрез космическата агенция и частните космически компании, такива като SpaceX.

NASA предполага, че изследването на Луната в края на 2020 година може да стане полигон за космически апарати и космодрум при превозването на екипажа на Марс. Разбира се, изпълнението на този грандиозен план зависи от финансирането. Трябва да се отбележи, че това не е първият подобен проект – по рано NASA работи над проекта Asteroid Redirect Mission (ARM), който се състоеше в строителството на база върху астероид, който трябваше да бъде доставен в орбита около Луната. Така или иначе в новия бюджет на САЩ не е предвидена сума за този проект, така че може да се счита за закрит.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от HiEnd

Учени отново ни припомнят за надвисналата опасност от климатичните промени

4 | 15.11.2017