Само през последните няколко години, изследвания доведоха до извода, че мозъчното стимулиране чрез устройства, подобни на пейсмейкър, могат да победят Алцхаймера, анорексията и други болести, засягащи паметта. Сега учени от университетската болница Bonn в Германия откриха, че то може да излекува и силната депресия, която не се влияе от нищо друго. Депресията, която е коварно заболяване, което е трудно за диагностициране и още по-трудно за лечение, със сигурност ще бъде една от целите на иновативното лечение.

 

Тази техника не се изпитва за пръв път като лек за депресия, но в  предишни изследвания стимулацията се е извършвала върху зона в мозка, на име nucleus accumbens. Този път, изборът пада върху сноп от нервни влакна, преминаващи от лимбичната система към префронталния кортекс – област, известна като медиален преден мозък. И двете зони, когато са стимулирани, спомагат за усещане за еуфория, но в медиалния преден мозък има много нервни влакна, струпани заедно, и терапията приложена върху него има максимален ефект.

 

В изследването в Bonn, шест или седем силно депресирани тестови субекта са показали огромен напредък в редуцирането на симптоми като нервно безпокойство, безразличие и тъга, и то в рамките само на няколко дни. Те са били следени 18 месеца след проведената терапия и ефектите от нея са били установени като дълготрайни.