Сладкият сочен плод може да се окаже едно от най-силните лекарства от природата. Тя е особено полезна за сърцето, както се оказа след скорошни изследвания. Резултатите сочат, че цитрулинът, вещество, съдържащо се в динята, помага за намаляване на теглото, артериалната плака и нивата на лош холестерол в организма. Интересът към цитрулинът е предизвикан от предишни твърдения, че той намалява кръвното налягане. Макар подобен ефект да не е доказан, динята има доста полезни свойства.

Експериментът, проведен в рамките на изследването, включва две групи мишки, чиято диета е била богата на наситени мазнини и холестерол. На половината от мишките е била давана вода с 2% съдържание на сок от диня, а другата половина е получавала вода, съдържаща разтвор, който има същото ниво на въглехидрати като сока от диня. Резултатите са обещаващи - групата, която е пиела сок от диня, показва 30% по-малко натрупване на телесна маса, 50% по-ниски нива на лош холестерол и 50% спад в количеството на артериалната плака. Нивата на цитрулин в тялото също са били повишени. Още не е напълно изяснено как цитрулинът оказва положително влияние върху организма, но учените са сигурни, че консумацията на диня е изключително полезна за здравето.