Американският Център за контрол на заболяванията обяви, че разследва поредица от мистериозни случаи на сериозни заболявания на белите дробове, свързани с т.нар. изпарители на течности. Важно е да уточним, че не става въпрос за продукти с нагряване като Glo и IQOS.

Между 28 юни и 15 август здравните власти са отчели точно 94 случая на тежки белодробни болести в 14 щата. Няма доказателства за инфекциозна болест, а единственият общ знаменател между отделните случаи е, че всички засегнати са практикували т.нар. vaping.

В много от случаите оплакванията включват затруднено дишане, умора, кашлица, болки в гърдите и загуба на тегло. Поразените са предимно младежи и хора до 30 години. Конкретно в щата Уисконсин, където са регистрирани 30 от случаите, властите подозират течности за изпарители, които съдържат вредни съставки. Един 26-годишен мъж с астма е бил приет в спешно отделение, след като използвал свободно закупена течност, която има същата съставка като основното психоактивно вещество в марихуаната.

Виж още: Новата технология на Nokia може да удвои живота на батерията на телефона ви

Властите предупреждават, че иззетата в случая течност имала нездрав цвят и е възможно да е разреждана. Те предупреждават да се купуват само продукти от доказани търговски обекти, а не от улицата.    

Juul Labs, която е водещият производител на е-цигари в САЩ, обяви, че не продава контролирани субстанции като тази в случая от Уисконсин. Компанията е категорична, че купувачите трябва да избягват продукти, които фалшифицират или копират нейните. Макар производителите на е-цигари да твърдят, че техните продукти са значително по-безопасни от традиционните цигари, Juul често понася критика заради това, че рекламира услугите си на тийнейджъри – нещо, което според властите в САЩ води до „епидемия“ сред по-младите.