Европейската космическа агенция (ESA) стартира разработването на бъдещо спътниково съзвездие, което ще обикаля около Луната и ще предоставя навигационни и телекомуникационни услуги на лунните изследователи.

Ако всичко върви по план, новата система може да бъде въведена в края на 2020-те години, само няколко години след очакваното кацане на мисията Artemis 3 на НАСА с екипаж близо до лунния южен полюс.

ESA вярва, че небесният спътник на Земята ще се превърне в оживена дестинация през следващите години, като търговски компании и държави от цял ​​свят искат парче от "осмия континент". Новото съзвездие, наречено "Лунна светлина", ще улесни и по-евтино да процъфтява млада лунна икономика.

"Наличието на навигационна и телекомуникационна мрежа, която да предава на Земята това, което научаваме на Луната, ще бъде от ключово значение за устойчивостта на бъдещите мисии", заяви Елоди Виау, директор на ESA за телекомуникации и интегрирани приложения. "Можете да си представите, че астрономите създават обсерватории от другата страна на Луната. И тъй като всички вече сме свикнали с виртуални срещи, кой знае - може да правим Skype конференции на Луната."

Засега ESA е възложила договори на два европейски индустриални консорциума, за да проучи възможността за подобно начинание през следващата година и половина и да предложи технически решения за избор на ESA.

"Идеята е, че това може да е един от проектите, които ще внесем в Съвета на страните - членки на ESA, през 2022 г. и ще предложим за изпълнение", казва Дейвид Паркър, директор на ESA за човешки и роботизирани изследвания. "Ако това ще бъде пътят напред, проектът може да започне с пълна пара в началото на 2023 г., за да подсигури резултати от своята дейност в рамките на четири или пет години."

В момента за подпомагане на една лунна мисия е необходима мрежа от големи земни антени за дълбок космос, които проследяват и определят позицията на орбитален апарат или кацащ. Но този начин на правене на нещата е бавен и скъп, казва Пол Верхоф, директор на навигацията в агенцията.

"Има много малко инсталации по света, които могат да направят това", казва той. "Нуждаете се от няколко места, които работят едновременно, и ви трябват часове, преди да можете да получите надеждна информация."

Снимка: ESA

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии

 

Тагове: