Невероятни кадри, публикувани от Varda Space Industries, ни дават възможност да видим от първо лице завръщането на космическа капсула на Земята - от момента, в който тя се отделя от спътника носител в орбита, до огненото й излизане и изпълненото с вибрации пристигане на повърхността. Капсулата W-1 на Varda се приземи на военния полигон в Юта на 21 февруари, което е първият случай за търговска компания. Според данните тя е прекарала приблизително осем месеца в ниска околоземна орбита, заседнала в регулаторна неопределеност, докато компанията е чакала правителствените одобрения, необходими за кацане на американска земя.

"Ето видео на нашата капсула, която преминава през атмосферата със скорост 25 маха, без рендери, сурови кадри", публикува компанията в X заедно с клипове от влизането в атмосферата. Varda също така сподели 28-минутен видеоклип на пълното пътуване на W-1 до дома от ниска околоземна орбита в YouTube.

Varda, която работи с Rocket Lab за мисията, се опитва да разработи минилаборатории, които могат да произвеждат фармацевтични продукти в орбита - в този случай лекарството за ХИВ ритонавир. Нейната капсула W-1 е прикрепена към сателитната "автобусна линия" Photon на Rocket Lab, която според компанията преди изстрелването ще осигурява захранване, комуникации и контрол на височината на капсулата. Photon успешно изведе капсулата до мястото, където трябваше да се намира за влизането в атмосферата миналата седмица, след което самата тя изгоря в земната атмосфера, съобщи SpaceNews. Сега, след като капсулата се е завърнала, компанията съобщава, че кристалите на ритонавира, отгледани в орбита, ще бъдат анализирани от фармацевтичната компания Improved Pharma, базирана в Индиана.

Снимка: Varda Space Industries

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита