Една пълна с енергия частица неутрино удари Земята на 22 септември 2017 г., идвайки от далечна галактика нейде в Космоса. Нейният произход досега озадачаваше учените, но сега те установиха, че високоенергийните частици неутрино, които преминават през Космоса, през планетите, а и през хората, идват от гигантска елиптична галактика в съзвездието Орион.

Галактиката е на 3.7 милиарда светлинни години от Земята. Тя е с масивна, бързо въртяща се черна дупка в центъра. Такъв вид галактики се наричат блазари.

Откритието е направено с обсерваторията IceCube Neutrino Observatory - огромен детектор на частици, зарит под арктическия лед на Южния полюс, и е потвърдено с наземни и орбитиращи телескопи.

Използването на частици като високоенергийните неутрино в астрономията дава възможност за по-солидни изследвания по същия начин, по който потвърждаването на гравитационните вълни през 2016 г. изведе астрономията на ново ниво.

"Частиците неутрино ни дават нов прозорец към Вселената - каза физикът Дарън Грант от университета на Албърта. "Те са идеалният куриер в астрономията. Могат да се измъкнат от мястото, където са се образували, и да пренесат информацията пряко през Космоса до мястото, където бъдат регистрирани."