NASA би искала да направите снимка на дърво. Сателитът на космическата агенция ICESat-2 оценява височината на дърветата от Космоса, a NASA е създала нов инструмент за гражданите, който може да помогне за проверка на тези измервания от Земята. Всичко, което е необходимо, е смартфон, приложението, рулетка и дърво.

Стартиран през септември 2018 г., сателитът ICESat-2 носи инструмент, наречен ATLAS, който изстрелва 60 000 импулса светлина към повърхността на Земята всяка секунда, в която обикаля около планетата.

"Това е на практика лазер в Космоса", казва Том Нойман, учен от проекта за ICESat-2 в Центъра за космически полети на NASA "Годарт". Чрез измерване на позицията на сателита, ъгъла и колко време отнема тези лазерни лъчи да се върнат от повърхността, учените могат да измерват височината на морския лед, леда на сушата, океана, реките, езерата и дърветата. Знаейки колко високи са дърветата, може да помогне на изследователите да оценят здравето на горите в света и количеството въглероден диоксид, което могат да погълнат.

Но Нойман споделя, че все още стои отворен въпросът, колко добри са тези измервания от Космоса. Тук идва помощта от гражданите - за да ги провери. 

"Не може наистина да поискате от деца от училище в Пенсилвания да отидат в Антарктика, за да измерат височината на ледената покривка за нас", казва той. Но можете да ги помолите да вземат своите смартфони навън, което е точно това, което NASA прави с приложението си GLOBE Observer.

"Имаш всякакви терени и функции точно в задния си двор и можеш да излезеш и да направиш тези измервания, които биха били полезни за нас", казва Нойман.

От официалния старт в края на март GLOBE Trees е получил около 700 измервания от около 20 различни страни според старши специалист по наземни науки на NASA Брайън Кембъл, ръководител на дървесните изследвания. И изследователите биха искали да получат още повече измервания, защото те са адски полезни данни за екипа на ICESat-2.

Тагове: