Артър Кларк е този известен автор, който е казал, че "всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магия". Сега група реални учени от интердисциплинарния институт за теоретични и математически науки RIKEN в Япония направиха още една стъпка напред, като определиха ново квантово свойство за измерване на странностите на пространство-времето и официално го нарекоха "магия".

В научната статия "Проучване на хаоса чрез магически монотони", публикувана наскоро в списание Physical Review D, се казва:

" Съществува свойство на квантовото състояние, наречено "магия". Както показва теоремата на Готесман-Книл, т.нар. стабилизиращи състояния, които се състоят само от клифордови порти, могат да бъдат ефективно изчислени на класически компютър и по този начин квантовото изчисление не дава никакво предимство. Състоянията, които не са стабилизатори, се наричат магически състояния, които са необходими за постигане на универсално квантово изчисление. Магическото (монотонно) състояние е мярка за количеството на ресурса на нестабилизиращото състояние и измерва колко трудно е за класическия компютър да симулира състоянието. Изследваме магията на състоянията в интегрируемите и хаотичните режими на обобщението на модела на Исинг с по-висок спин чрез две величини: "мана" и "устойчивост на магията" (RoM). Установяваме, че в хаотичния режим "мана" нараства монотонно във времето в областта на ранните времена, а в късните времена тези величини осцилират около някаква ненулева стойност, която нараства линейно по отношение на размера на системата. Нашият резултат също така предполага, че при хаотична динамика всяко състояние еволюира до състояние, чиято мана почти насища оптималната горна граница; т.е. състоянието става "максимално магическо".

Ето и още нещо:

"Нашите резултати показват, че магията на квантовите състояния е силно замесена в появата на геометрията на пространство-времето".

Учените разясниха работата си в интервю за Phys.org.

Водещият автор Канато Гото и колегите му от iTHEMS Томоки Носака и Масахиро Нозаки търсеха друга квантова величина, която би могла да се приложи към граничната система и също така да бъде пренесена в обема, за да се опишат по-пълно черните дупки. По-специално те отбелязват, че черните дупки имат хаотична характеристика, която трябва да бъде описана.

"Когато хвърлите нещо в черна дупка, информацията за него се разбърква и не може да бъде възстановена", казва Гото. "Това разбъркване е проява на хаоса."

Екипът се натъква на "магия", която е математическа мярка за това колко трудно е да се симулира едно квантово състояние с помощта на обикновен класически (неквантов) компютър. Изчисленията им показват, че в хаотична система почти всяко състояние ще еволюира в такова, което е "максимално магическо" - най-трудно за симулиране.

С други думи: какво стои зад науката, която обяснява защо черните дупки са толкова дяволски объркващи? Тя буквално е просто магия.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места