Двама испански учени са създали уравнение, което осигурява прецизно калкулиране на скоростта на движещ се човек базирано единствено на размера на крачката му. Те са използвали данни, взети от професионални атлети и експерименти, провеждани на плажа – ходене и тичане с различна скорост. Полученото уравнение в бъдеще ще бъде прилагано към открити фосилизирани следи от праисторически хора, за да се открие повече информация за тяхната физиология.

 

Хавиер Руиз и неговият екип от университета Комплутенсе в Мадрид решават за пръв път да проучват скоростта на хората само по следите им през 2008 година, когато 14 студента по палеонтология тичат по плажа в Астуриас. Руиз и колежката му Анджелика Торисес решават да проверят с каква точност може да се засече скоростта на човек без никакви други данни освен следите по земята.

 

Учените публикуваха резултатите от изследването си тази година, в списание Ichinos. В него те твърдят, че чрез получената формула могат да калкулират скоростта на движещ се човек без да имат нужда от данни като дължината на краката му например. Допустимото отклонение на формулата е едва 10-15%.