За да осъществи мечтата си за интернет със сателитно захранване, технологичният милиардер Илон Мъск трябва да инсталира антени по целия свят. Eдно село в северна Франция се надява той да реши да държи тези антени далеч.

Сен Сение-дьо-Буврон с население 350 души не е твърде развълнувано, че е избрано за наземна станция за проекта Starlink на Мъск за широколентов достъп от Космоса.

„Този проект е съвсем нов. Нямаме представа за въздействието на тези сигнали“, каза Ноеми Брол, 34-годишен заместник-кмет на селото, само на 20 километра от величествения Мон Сен Мишел на Ламанша.

„Като предпазна мярка общинският съвет каза „нe“, обясни тя.

Мъск, основател на SpaceX и производител на електрическите автомобили Tesla, планира да разположи хиляди сателити, за да осигури бърз интернет за отдалечени райони навсякъде по света. Това е битка с високи залози, която той води с колегата си милиардер Джеф Безос от Amazon, както и със стартиращата лондонска компания OneWeb.

Антените на земята ще улавят сигналите и ще ги предават към отделни потребителски терминали, свързани с кабел.

Планът на Starlink вече беше получил одобрението на френския регулаторен орган за инсталиране на девет „радиуса“ - три метра високи глобуси, защитаващи антените - в Сен Сение, който е един от четирите обекта, планирани за Франция.

През декември друго градче също издаде указ за блокиране на строителството на терена. Но отказът се основава на техническа информация и изпълнителят Sipartech заяви, че планира да подаде отново искането си, което съветът вероятно няма да може да блокира.

„Това ни тревожи, защото нямаме данни за евентуалните ефекти на сигналите върху здравето на хората или животните“, каза Браул, която е фермер.

„И когато чуете, че той иска да имплантира чип в мозъка на хората, това е страшно“, каза тя, позовавайки се на проекта Neuralink на Мъск.

Снимка: Starlink

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници