Учени от NASA са открили, че Международната космическа станция (МКС), дом на шестима астронавти, е заразена с бактерии, причиняващи различни болести. Известно е, че много от организмите, които се размножават по повърхността на станцията, образуват както бактериални, така и гъбични биофилми, които насърчават устойчивостта към антибиотици. Екипът на NASA публикува своите открития в ново проучване - първия изчерпателен каталог на микробите в затворени космически системи - в списанието Microbiome. Способността на биофилмите да предизвикват корозия, причинена от микроби, също може да извади от експлоатация инфраструктурата на МКС, причинявайки механични запушвания, твърдят изследователите.

Микробите идват от хора и са подобни на тези в спортните зали, офисите и болниците на Земята. Те включват така наречените опортюнистични патогени като Staphylococcus aureus (често срещани по кожата и в носния канал) и Enterobacter (свързани с човешкия стомашно-чревен тракт). Макар да могат да причинят болести на Земята, не е ясно какво (ако изобщо имат някакво) влияние върху обитателите на МКС.

"Доказано е, че специфични микроби в затворените пространства на Земята влияят на човешкото здраве", казва д-р Кастури Венкатесваран, старши изследовател в лабораторията за реактивни двигатели на NASA и съавтор на изследването.

"Това е още по-важно за астронавтите по време на космически полети, тъй като те са променили имунитета си и нямат достъп до сложните медицински процеси на Земята."

Като част от проучването екипът използва както традиционни културни техники, така и методи за секвениране на гени, за да анализира повърхностните проби, събрани от осем места на МКС, включително прозореца за наблюдение и тоалетната, която наскоро се спука, изхвърляйки два литра вода, както и тренировъчна платформа, маса за хранене и спални помещения по време на три полета в рамките на 14 месеца.

МКС е херметически затворена система, подложена на микрогравитация, радиация, повишен въглероден диоксид и рециркулация на въздуха чрез HEPA филтри, и се счита за екстремна среда - по същество от вида на мястото, където бактериите са склонни да процъфтяват. Изследователите твърдят, че проучването може да се използва за подобряване на мерките за безопасност за астронавтите на NASA, за дългосрочното пътуване в Космоса или за живеене там.