Химикалът триклозан е антибактериална и антигъбична съставка, която е налична в множество продукти – като сапуни и пасти за зъби. През годините обаче учени събрат достатъчно доказателства, че триклозанът вреди на човешкото здраве, и стартират клинично изследване, което да го обоснове. Оказва се, че този химикал не само вреди на хората, но дори на околната среда. Директното влияние върху здравето на малки количества триклозан обаче още не е доказано, тъй като изследванията са провеждани с големи.

Оказва се, че триклозанът също така присъства като един от десетте основни замърсителя в реките в САЩ. Настоящото изследване, проведено в университета в Амхърст, Масачузетс, проучва дали той има връзка със стомашните възпаления и развитието на ракови заболявания. След три седмици тестване с мишки се оказва, че при тях въпросните здравословни проблеми действително са се развили. Учените смятат, че триклозанът си взаимодейства с микробиома на стомаха и причинява възпаление – и че изследването им е важно от гледна точка на това проучванията да продължат и да се установи дългосрочният ефект и върху човешкия организъм.

Установено е и че триклозанът, който често се ползва в пасти за зъби, създава натрупване на токсини върху четките за зъби. Това идва от по-ранно изследване, което твърди, че вече натрупаният триклозан в четката може да бъде абсорбиран от тялото в опасни количества впоследствие. Учените са сигурни в едно: една от най-популярните антибактериални съставки, намираща се в почти всеки дом, вероятно вреди на здравето.