NASA осъди проведения миналата седмица тест на защитна система против вражески сателити на Индия.

Тогава Индия обяви, че успешно е взривила сателит чрез изстрелването на ракета от площадка на Земята. Унищоженият сателит е собственост на Индия. С това страната стана едва четвъртата с противосателитна система след САЩ, Русия и Китай.

„Това е ужасно, ужасно нещо - да предизвикаш събитие, което изпраща отломъци до апогей над орбитата на Международната космическа станция“, заяви ръководителят на агенцията Джим Брайденстайн. Той допълни, че „подобни действия са несъвместими с бъдещето на човешкото изследване на Космоса“.

Индийският сателит беше унищожен на височина от 300 километра, тоест под Мeждународната космическа станция, която се намира на 410 километра и от повечето орбитиращи сателити. Но 24 от 60 отпадъка над 10 сантиметра са достигнали по-голяма височина от МКС в резултат на унищожаването на сателита.

Заради индийския тест сега рискът от сблъсък с МКС е нараснал с 44 процента. NASA има готовност да я премести, ако се наложи, но Брайденстайн побърза да допълни, че рискът бързо ще намалее, защото повечето от отломките са на ниска височина и бързо ще изгорят при навлизане в атмосферата.

 

Тагове: