Тази седмица SpaceX разкри, че вероятно 40 от нейните 49 най-нови сателита Starlink са били засегнати от геомагнитна буря. Тя е усилила плътността в земната атмосфера, увеличавайки съпротивлението на спътниците при освобождаването им. Това съпротивление е попречило на сателитите да влязат в орбита и сега те ще изгорят в нашата атмосфера.

„А това е затруднение“, казва Бил Мъртах, програмен координатор в Центъра за прогнозиране на космическото време на NOAA (Национална океанска и атмосферна администрация) за Space.com.

Според него, въпреки че самата буря „в никакъв случай не беше голямо събитие“, тя се е появила „в грешния момент“.

Това обаче не означава, че космическото време не представлява риск за технологиите в Космоса.

„Космическото време влияе върху сателитите по различни начини“, обяснява Мъртах. „Можем да имаме енергийни частици, които ще проникнат в нашия сателит и ще причинят смущения или ефекти при единично събитие. А може да се създаде и заредена с електричество среда или да възникне статично разреждане, което може да бъде много проблематично за сателитите.“

И тези рискове могат да нараснат през следващите няколко години, когато се приближаваме до следващия слънчев максимум, или периода на най-голяма слънчева активност по време на слънчев цикъл.

„Беше много тихо през последните две до три години, но през последната започваме да се покачваме до следващия максимум. Слънчевият максимум се очаква през 2025 г., така че наблюдаваме повишена активност на космическото време“, продължава Мъртах.

С тази очаквана повишена слънчева активност екипът на Мъртах работи с авиационни сателити и свързани със Земята технологии като електрически мрежи, за да помогне в тяхната подготовка.

Той посочва, че нито един от сателитите Starlink на SpaceX, които вече са били в орбита (или каквито и да е други сателити в този смисъл), не е бил засегнат от събитието с геомагнитна буря в петък.

Сателитите Starlink на SpaceX обикновено обикалят около Земята на височина от около 340 мили (550 километра). 40-те спътника, ударени от геомагнитната буря, бяха много по-нискo, летeйки до 130 мили (210 километра), в първоначална орбита на разгръщане, преди да имат шанс да достигнат окончателната си височина. 

Геомагнитните бури са магнитни смущения в магнитосферата на Земята, причинени от енергийно заредени частици, излъчвани от Слънцето, известни като слънчев вятър. Докато нашата магнитосфера - системата от магнитни полета, които заобикалят Земята - отклонява повечето от тези частици, някои преминават през нея. Тези бури могат да бъдат леки и да създават красиви сияния в небето, но също така могат да попречат на нашата технология по сериозни начини.

Снимка: SpaceX

Виж още: Ракета на SpaceX ще се удари в Луната, а последиците може да са неизбежни