Винаги съм се кефил на онези корабчета по поречието на каналите в Холандия, които са пригодени за постоянно пребиваване от собствениците им. Но в стандартна форма те могат да бъдат и доста неудобни. Недостатъчното пространство и тесните каюти няма да се харесат на всеки. Една иновативна концепция за луксозна яхта, наречена Glass Superyacht (Стъклена суперяхта), може да промени представите ни за плаващ дом. Тя е проектирана от Lujac Desautel, един от финалистите за "Млад дизайнер на годината" на Boat International Media и носител на награда Showboats Design Awards 2014. Това е конкурс, който подчертава най-добрите дизайни за суперяхти от студенти и стажанти дизайнери.


Точно както подсказва името на концептуалната яхта, тя е направена максимално "прозрачна", за да се максимизира гледката от околностите. От разстояние тя изглежда като плаваща японска лампа или структура от прозрачни Lego блокчета. Отразената слънчева светлина от водата й придава специфичен син цвят и донякъде я слива с околността.
Може би за някои хора тя изглежда прекалено екстравагантно, но според нас ще се намерят желаещи купувачи за този плаващ дом.

 

Училище по архитектура за пример.