Учените прогнозират, че през следващите няколко години нашият свят вероятно за първи път ще премине ключовата температурна граница.

Според изследователите има 66% вероятност да преминем прага на глобалното затопляне от 1.5 °C до 2027 г. Вероятността за това се увеличава поради емисиите от човешката дейност и вероятния метеорологичен модел Ел Ниньо по-късно тази година.

Ако светът премине границата, учените подчертават, че нарушението, макар и тревожно, вероятно ще бъде временно.

Преминаването на прага би означавало, че светът е с 1.5 °C по-топъл, отколкото е бил през втората половина на XIX в., преди емисиите на изкопаеми горива от индустриализацията да започнат да се увеличават.

А преминаването на границата дори само за една година е тревожен знак, че затоплянето се ускорява, а не се забавя.

Стойността от 1.5 °C се превърна в символ на глобалните преговори за изменението на климата. В рамките на Парижкото споразумение от 2015 г. държавите се споразумяха да "положат усилия" за ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1.5 °C.

Надхвърлянето на тази стойност всяка година в продължение на едно или две десетилетия ще доведе до много по-силни последици от затоплянето, като по-дълги горещи вълни, по-интензивни бури и горски пожари.

Но преминаването на това ниво през някоя от следващите няколко години няма да означава, че ограничението от Париж е нарушено. Учените твърдят, че все още има време за ограничаване на глобалното затопляне чрез рязко намаляване на емисиите.

От 2020 г. насам Световната метеорологична организация дава оценка на шансовете светът да премине прага от 1.5 °C през всяка една година. Тогава те прогнозираха, че има по-малко от 20% вероятност за преминаване на границата от 1.5 °C през следващите пет години. През миналата година този процент нарасна на 50%, а сега вече е 66%, което според учените означава, че това е "по-вероятно да стане, отколкото да не стане".

Показателят не е пряка мярка за световната температура, а индикатор за това колко много или малко се е затоплила или охладила Земята в сравнение с дългосрочната средна глобална температура.

Снимка: Unsplash

Виж още: Енергията на 25 млрд. атомни бомби се е натрупала на Земята само за 50 години