Когато по-късно тази година играчите на Riders Republic влязат в своето заглавие за екстремни спортове, те ще бъдат посрещнати не от идиличните калифорнийски скали и пътеки, а от мрачно оранжево небе, задушено от дим. Те ще открият, че на героя им е поставен противогаз и няма да имат достъп до определени зони на картата, които се считат за „невъзможни за дишане“ в резултат на местните горски пожари.

В опит да привлече вниманието към проблема от ефектите на глобалното затопляне светът на Riders Republic ще бъде засегнат от изменението на климата на специално събитие по-късно тази година, което ще се случи без предупреждение. Този план бе очертан от директора на геймплея на Ubisoft Борис Маниора и се очаква да стартира някъде в края на 2022 г. или началото на 2023 г.

Концепцията за събитието беше една от няколкото, представени от студия като част от Green Game Jam от Playing for the Planet Alliance: спонсорирана от ООН коалиция от разработчици на игри. Humble, Microsoft, Sega, Sony Interactive, Unity и Bandai Namco са сред участващите компании, всички от които се ангажират да вмъкнат „зелени стимули в игрите“ и да намалят своя корпоративен въглероден отпечатък.

Издадена на 28 октомври 2021 г., Riders Republic обединява седем американски национални парка в обща карта, включително Bryce Canyon, Yosemite Valley, Zion и Grand Teton. В описанието на събитието се споменава най-вече Национален парк Sequoia, където „играчите ще трябва да обединят сили, за да предотвратят изгарянето на прочутите дървета“. Сътрудничеството ще бъде от ключово значение, казва Ubisoft.

Първите играчи ще трябва да идентифицират най-уязвимите и запалими зони на Национален парк Sequoia (например чрез използване на фото режим, който ще показва данни от реалния живот, автоматично интегрирани в снимките на играчите в тези зони, включително размера на минали горски пожари, проекция на бъдещи, ниво на „уязвимост“ и т.н.).

След това те ще трябва да намалят риска от разпространение на пожар в Национален парк Sequoia със съвместни дейности (например „почистване“ на горската пътека/храстите или защита на дърветата с алуминиево фолио върху стволовете).

Звучи интересно и доста различно от това, което сме свикнали да виждаме при мултиплейър игрите, така че браво на френската компания за нестандартния подход.

Снимка: Ubisoft

Виж още: Новата Call of Duty ни връща към войната в Персийския залив

 

Още от Play