Google наистина действа мащабно! Тази седмица стана ясно, че Planetary Ventures, подразделение за недвижими имоти на Google, е в преговори за сключване на договор за наем на „Hangar One“ (Хангар 1) и прилежащото му летище, Moffett Federal Airfield, както и сградите около него. Като част от сделката, Google ще осъществява необходимата поддръжка на множеството структури около летището, включително и на Хангари 1,2 и 3, което ще намали разходите на NASA. “Сделката ще позволи на NASA да съсредоточи ресурсите си върху основните си мисии", казва администраторът на NASA Чарлз Болдън.

За тези от вас, които не са чували за „Hangar One“ – той е построен през далечната 1930г., за да подслони „твърдите“ дирижабли, които в крайна сметка не успяват да станат масови, заради проблеми в сигурността на полетите и така хангара става излишен. През 1994г. американските военновъздушни сили поверяват хангара на Изследователският център Еймс на NASA (Ames Research Center), за да се грижи за овехтяващата постройка, но през 1997г. във външната му обвивка са открити токсични химикали и той е бил затворен. Хангар 1 е с размери от 32 декара и има здрава метална носеща се конструкция т.е. вътре липсват каквито и да е опорни колони, което прави вътрешното пространство особенно голямо.

От Google са се съгласили да възстановят облицовката на Хангар 1, както и да реабилитират Хангари 2 и 3, създавайки образователни обекти за обществено ползване. Седалището на компанията от Mountain View се намира само на няколко километра от Изследователския център Еймс на NASA, a сега става ясно, че преди Google отново са предлагали пари на NASA (33 милиона долара), за да ремонтират хангарите. Google и NASA участват в съвместни изследвания, като например Quantum лабораторията за изкуствен интелект, която се явява съоръжение за развитие на квантови компютри, които биха помогнали на бизнеса и правителството.

Какво точно имат предвид от Google, когато казват, че ще създадат „образователни обекти за обществено ползване“, не ни става много ясно, но американската компания действа наистина мащабно. А досещайки се за плаващите конструкции в залива на Сан Франциско и откъслечната информация, с която разполагаме за тях, започваме да си мислим, че Google са замислили нещо голямо, МНОГО ГОЛЯМО!

Тагове: