След като бе изпреварен от основния си съперник, Google планира да добави разговорен изкуствен интелект към водещия си продукт Search, заяви главният изпълнителен директор Сундар Пичай в интервю за The Wall Street Journal.

"Ще могат ли хората да задават въпроси на Google и да взаимодействат с LLM [големи езикови модели] в контекста на търсенето? Абсолютно", казва той. Google вече заяви, че ще интегрира LLM в търсенето, но за първи път компанията обяви планове за разговорни функции.

Този ход не е неочакван, особено след като Microsoft пусна версия на собствената си търсачка Bing, която използва двигателя за изкуствен интелект ChatGPT на OpenAI. Въпреки това внедряването на Google потенциално би имало по-голямо въздействие, като се има предвид нейният 93.4-процентов дял на пазара на търсене в световен мащаб. Пичай добави, че вижда в чата с изкуствен интелект по-скоро начин да разшири бизнеса си с търсене, отколкото заплаха. "Пространството за възможности всъщност е по-голямо от преди", каза той пред WSJ.

Пичай не разкри срокове за чат търсенето с изкуствен интелект, но е ясно, че Google изостава от Microsoft. Пускането на ChatGPT от OpenAI накара Google да обяви "червен код", тъй като видя в AI екзистенциална заплаха за основния си бизнес. Това се оказа оправдано, тъй като Microsoft (която притежава голяма част от OpenAI), скоро пусна версия на Bing Search, използваща най-новия модел GPT 4 на OpenAI, който ѝ даде някои невероятни способности.

Google пусна свой собствен разговорен изкуствен интелект, наречен Bard, единствено като продукт за чат на самостоятелен сайт, а не в Search. Той обаче явно изостава от ChatGPT, като показа неправилни отговори в реклама в Twitter. Пичай наскоро заяви, че Google скоро ще премине към по-способен езиков модел в опит да преодолее разликата.

Докато Google съкращава работни места в опит да постигне целта на Пичай да стане с 20% по-продуктивна, компанията ускорява работата по нови продукти с изкуствен интелект. За да бъде по-ефективна, тя планира да позволи повече сътрудничество между отдели като Google Brain и DeepMind - двете основни звена за AI. "Очаквайте много повече и по-силно сътрудничество, защото някои от тези усилия ще бъдат по-интензивни от гледна точка на изчисленията, така че има смисъл да ги правим в определен мащаб заедно", каза той.

Снимка: Unsplash

Виж още: Бил Гейтс e срещу паузата в AI напредъка: тя няма да реши предизвикателствата