На специалната конференция Huawei Developer Conference, провела се преди броени часове, Huawei представи официално HarmonyOS – нова, базирана на микроядро разпределена операционна система, проектирана да предоставя по-качествено потребителско изживяване от всички устройства, във всякакви ситуации. Harmony е напълно различна от Android и iOS. Тя е изградена на основата на микроядро и функционира на принципа на разпределени изчисления, за да осигури гладка работа във всички възможни сценарии.

HarmonyOS е лека и компактна операционна система с мощна функционалност, която ще бъде използвана първо в смарт устройства, като часовници, монитори, тонколони и автомобилни системи. Чрез интегрирането на новата операционна система Huawei цели да създаде интегрирана и споделена екосистема за различни видове устройства, да изгради сигурна и надеждна дигитална среда и да предостави цялостно, по-интелигентно потребителско изживяване за притежателите на всички видове устройства. 

HarmonyOS – четири отличителни характеристики

 
„Безшевно“ свързване: Първата операционна система с разпределена архитектура, благодарение на която може да функционира гладко в екосистема, състояща се от различни видове устройства.

Чрез своята разпределена архитектура с разпределена виртуална шина HarmonyOS предоставя споделена комуникационна платформа, разпределено управление на данни, разпределено организиране на графици и виртуална периферия.

 
Гладко функциониране: Deterministic Latency Engine и високопроизводителен Inter Process Communication (IPC)

Inter Process Communication приоритизира изпълнението на задачите и предварително задава времеви слотове за изпълнението им. Така се осигурява ефективно планиране на системните ресурси, което намалява латентността на приложенията (забавянето на реакцията им) с 25.7%. От своя страна микроядрото ще направи комуникацията между процесите (IPC) до 5 пъти по-ефективна в сравнение с това на съществуващите операционни системи.

 
Сигурна: Базирана на микроядро архитектура, която пренаписва правилата за сигурност и надеждност

HarmonyOS е първата операционна система, която използва формализирана верификация в защитена среда (TEE). Формализираните методи за верификация са ефективен математически подход за валидиране на коректността на системата от източника, докато традиционните методи за проверка, като функционална проверка и симулация на атаки, са ограничени до определени сценарии. За разлика от тях формализираните методи могат да използват модели на данни, за да проверят всички софтуерни пътеки.


Унифицирана: Интегрираната среда за разработка позволява приложенията да бъдат разработени веднъж и имплементирани на различни устройства

HUAWEI ARK е първият статичен компилатор (средата, която превежда от програмен език в машинен код, изпълняван от устройството), който работи на същото ниво като виртуалната машина на Android, позволявайки на разработчиците да компилират машинен код от много съвременни езици за програмиране, поддържа както drag-and-drop базирана работа, така и preview-oriented визуално програмиране. Това позволява на разработчиците по-лесно да създават приложения, които работят на различни устройства.

План за разработка и развитие на екосистемата

По време на днешната конференция Huawei представи и пътя на развитие на операционната система. HarmonyOS 1.0 ще бъде първо интегрирана в продукти със смарт екрани, които ще излязат на пазара по-късно тази година. В следващите три години HarmonyOS ще бъде оптимизирана и ще бъде интегрирана в редица смарт устройства, включително в носими устройства, в HUAWEI Vision и в устройства за автомобили.

Успехът на HarmonyOS ще зависи от динамичността на екосистемата от приложения, което е в ръцете на разработчиците. За да стимулира нейното разпространение, Huawei ще предостави HarmonyOS като система с отворен код, достъпна от цял свят. Във връзка с това Huawei ще основе и фондация и общност, които ще подкрепят по задълбоченото сътрудничество с разработчици.

Китай е дом на силна екосистема от приложения и има огромна потребителска база. Huawei ще постави основите на HarmonyOS на китайския пазар и след това ще я развие в глобалната екосистема.

 Вижте още: Huawei лети въпреки "американските" трудности. Бройките продадени телефони са луди