Конвенционалната мъдрост за хвърлянето на монети може да се окаже погрешна. Световен екип от изследователи, който проучва статистическите и физическите нюанси на хвърлянето на монети по целия свят, стига до заключението, че вероятността монетата да падне на същата страна, на която е започнала, е 50.8%, което променя едно от най-традиционните допускания на обществото за случайното вземане на решения, датиращо поне от времето на Римската империя.

Екипът изглежда потвърждава по-мащабно проучване от 2007 г. на математика от Станфорд Перси Диаконис, което предполага леко отклонение (около 51%) към страната, от която е започнала. Авторите на новата статия са извършили 350 757 хвърляния, като са използвали различни монети от 46 световни валути, за да елиминират пристрастието "ези-тура" между дизайна на монетите. (Те също така са използвали различни хора, за да изключат възможността лица с пристрастни техники за хвърляне да опорочат резултатите.) Независимо от вида на монетата резултатът от една и съща страна може да бъде предсказан на 0.508, което се равнява напълно на прогнозата на Диаконис отпреди 16 години, която беше "около 51%".

Изследователите не откриват доказателства за пристрастие на главата към опашката, когато изключват от данните нейната начална позиция. С други думи, ако не обръщате внимание на това от коя страна е монетата преди хвърлянето ѝ, вероятността резултатът да е "ези" или "тура" е еднаква.

Участниците в проучването избират началната си позиция на случаен принцип (или по алгоритъм), хвърлят монетата, хващат я в ръка и записват позицията на приземяване. (Ако са я обърнали в дланта си, преди да я открият, противоположната страна, от която е започнала, е имала 50.8% вероятност). Всички участници заснемат на видео и качват записи на своите хвърляния, за да опростят събирането и кодирането на грешки.

"Следователно нашите данни предоставят убедителни доказателства, че когато някои (но не всички) хора хвърлят монета, тя има тенденция да се приземи на същата страна, от която е започнала", пишат авторите.

В статията се отбелязва, че е налице висока степен на вариативност между хвърлящите монети.

"Изглежда, че някои хора имат малко или никакво пристрастие към същата страна, докато други показват пристрастие към същата страна, макар и в различна степен." Но като цяло това води до тези 50.8% коефициенти в полза на началната страна.

Откритията могат да доведат дори до (леки) финансови печалби. Изследователите казват, че ако заложите 1 долар на 1000 отделни хвърляния на монети, като винаги залагате на страната, от която започватe (и хванете монетата, вместо да я оставите да се търкаля по повърхността или да я обърнете в дланта си), ще спечелите 19 долара. Авторите отбелязват, че това е по-добър коефициент от вграденото предимство на казиното за блекджек с 6 тестета срещу играч на високо ниво. Те предполагат, че всеки, който взема решение с високи залози въз основа на хвърляне на монета, би било разумно да скрие началната ѝ позиция.

Снимка: Unsplash

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома