Neuralink, компанията, съоснована от Илън Мъск, работи върху имплантируем интерфейс мозък машина от 2016 г. Въпреки че преди това демонстрира напредъка си, като показа маймуна макак, контролираща курсора в игра на понг, тя все още не е стартирала тестове с реални доброволци. Според Reuters Мъск се е свързал наскоро с конкурентната компания Synchron с цел потенциална инвестиция.

Не е ясно какъв вид сделка е предложил Мъск - ​​дали е сътрудничество или финансова инвестиция, - тъй като никоя от страните не е отговорила или потвърдила доклада пред новинарската организация. Източници на Reuters също твърдят, че сделката не е сигурна и Synchron все още не е решила дали да приеме предложението на Мъск. Очевидно изпълнителният директор се е обърнал към колегата си от Synchron, след като е изразил разочарованието си пред персонала на Neuralink относно бавния напредък на компанията.

Още през 2019 г. Neuralink обяви, че ще търси одобрение за изпитвания върху хора през 2020 г. През януари тази година компанията започна да търси директор на клиничните изпитвания, който да наблюдава тестването на медицинското устройство. Това обаче все още не се е случило и здравният регулатор на САЩ не е разкрил докъде е Neuralink в процеса на осигуряване на неговото одобрение.

Междувременно Synchron обяви през юли, че е имплантирал своя интерфейс мозък компютър в моторния кортекс на човешки пациент в САЩ за първи път. Лекарите в Mount Sinai West в Ню Йорк направиха това като част от изпитанието COMMAND на компанията, което има за цел да проучи безопасността на импланта на Synchron при пациенти с тежка парализа. Компанията също така завърши проучване в Австралия, при което за четирима души беше решено, че все още са в безопасност дори след една година с импланта.

Подобно на Neuralink, Synchron също се надява да предостави на хората с ограничена подвижност възможността да контролират устройства като смартфони и компютри с ума си. Това ще им даде независимостта да изпращат имейли, текстови съобщения и да изпълняват различни цифрови задачи. По-рано тази година Макс Ходак, съоснователят на Neuralink, който напусна компанията през 2021 г., разкри, че е поел консултантска роля в Synchron. Той също така инвестира финансово в компанията.

Струва си да се отбележи обаче, че според съобщенията Мъск е провел дискусии с други конкуренти на Neuralink в миналото. Reuters казва, че той също се е обърнал към разработчика на интерфейси мозък машина Paradromics през 2020 г., но тези разговори в крайна сметка са били изоставени.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мозъчните импланти, управлявани с компютър, са тук и може би са ни необходими