Компанията за мозъчни чипове на Илон Мъск Neuralink е изправена пред правно предизвикателство от група за правата на животните, която обвини компанията, че е подлагала маймуните на „екстремно страдание“ по време на години на ужасяващи експерименти.

Мозъчните чипове на Neuralink – за които Мъск твърди, че един ден ще направят хората свръхинтелигентни и ще позволят на парализираните да ходят отново – бяха имплантирани в мозъците на маймуните по време на поредица от тестове в Калифорнийския университет Дейвис от 2017 до 2020 г., според оплакване от Комитета на лекарите за отговорна медицина, който подаде молба в Министерството на земеделието на САЩ.

В един пример се твърди, че маймуна е била открита без някои от пръстите на ръцете и краката си „вероятно от саморазправа или някаква друга неуточнена травма“. По-късно маймуната беше убита по време на „терминална процедура“, казва групата в копие от жалбата, споделено с Washington Post.

В друг случай на маймуна са пробити дупки в черепа и са имплантирани електроди в мозъка ѝ, след което се твърди, че тя е развила кожна инфекция и е трябвало да бъде евтаназирана, отново според жалбата.

В третия случай женска маймуна макак има имплантирани електроди в мозъка, след което е страдала от повръщане, гадене и задъхване. Дни по-късно изследователите по проекта пишат, че животното „изглежда се е сринало от изтощение/умора“ и впоследствие било евтаназирано. След това аутопсията показа, че маймуната е страдала от мозъчен кръвоизлив.

Експериментите включват пробиване на дупки в мозъците на маймуните, което води до фатални инфекции и други смъртоносни странични ефекти.

Чудовищните опити включват общо 23 маймуни. Най-малко 15 от тях са починали или са били евтаназирани до 2020 г. според групата, която основава доклада на данни, публикувани чрез закона за отворена информация на щата Калифорния.

Зловещият доклад идва в момент, когато Neuralink планира да започне първите си човешки тестове. Мъск каза през декември, че иска да започне изпитания на устройствата върху хора през 2022 г. и компанията публикува обяви за работа за директор на клинични изпитвания през януари.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете