Експерти от университетите Йейл и Оксфорд обявиха резултатите от ново проучване за влиянието, което изкуственият интелект ще окаже върху нашето ежедневие, финанси, транспорт, здравеопазване, наука и военно дело. Ключовият извод от този мащабен анализ е следният: най-много до 45 години има 50 процента вероятност изкуственият интелект да е по-добър във всяка една работа от хората.

Типичният пример за такъв сценарий са самоуправляващите се автомобили, чийто възход и усъвършенстване заплашва поне три милиона работни места само в Съединените щати.

Най-засегнати са индустриите, където се извършва транспортна и логистична дейност, както и онези хора, които извършват повтарящи се и нетворчески действия. В другия край на спектъра са позиции като лекари, творци и артисти, които са относително трудно заменими от машини.

Докладът идентифицира и една от най-високоплатените позиции на бъдещето - тази на ботмастър. Това е специалист, който разработва, обучава и контролира роботи, извършващи различни задължения.

Учените препоръчват и значителни промени в учебните планове в училище, така че децата да са наясно с новите технологични тенденции и предизвикателства.