Хартиените оригами отдавна вдъхновяват света на роботиката. Новото предизвикателство в тази насока е проектът Mori – робот, който в същността си представлява малка триъгълна структура, която може да се преобразява, сгъва и разгъва и да формира модуларни машини с различен размер и форма.

Разработката е на учени от Националния изследователски център в Швейцария (NCCR). Mori тежи едва 26 грама, широк е 70 мм и е дебел 6 мм, но в крехката му визия са побрани задвижващи механизми, контролни сензори и панели, а захранването идва от външен източник. Самостоятелно този вид роботчета могат да се придвижват по повърхности, използвайки въртящите се краища като колела. По-интересното се случва, когато се съединят – тогава ъглите се превръщат в панти, а индивидуалните панели се съединяват в структура, създавайки модуларен робот с изключителни възможности за трансформация.

 

Екипът е тествал уменията на Mori в различни сценарии – както самостоятелно, така и съединено. Събрани в едно, роботчетата могат да се свържат с външна камера и да предават изображение и видео. В бъдеще такива преконфигуриращи се роботи могат да открият широко приложение при работата на космонавти в Космоса. Те ще се използват за оправяне на увредени структури, като заемат необходимата форма, за да ги запълнят и поправят. Ето какво прави Mori в действие.

.