IMAX ще премине към нови лазерни проектори, които произвеждат по-ясна и контрастна картина в сравнение с използваните в момента дигитални. Стандартните дигитални проектори имат редица предимства пред аналоговите си еквиваленти – значително по-малко артефакти при прожекция, по-лесно разпространение на филмите, по-лесна поддръжка и калибрация на самите устройства. Използването им обаче налага и някои компромиси – използваните от тях изключително силни ксенонови крушки, който се нагряват до високи температури, водят до често свиване и разширяване на физическите компоненти на проектора, което от своя страна допринася за бързото амортизиране на устройствата.

Пресъздаването на кадри с големи разлики в осветеността също е предизвикателство и обикновено изображенията със силно контрастни тъмни и светли зони страдат от загуба на детайл. Новата лазерна технология на IMAX ще елиминира нуждата от ксенонова крушка и придружаващата я призма, която разделя бялата светлина на синя, зелена и червена. Тези чувствителни компоненти ще бъдат заместени от лазерни лъчи в съответните цветове. IMAX не сподели подробно техническо обяснение на принципа на работа на лазерния си проектор, но малкото, което знаем за него, е достатъчно впечатляващо.

Технологията може да възпроизведе повече цветове, отколкото човешкото око може да различи, и създава картина с яркост, острота и контраст, на които никой кинопроектор досега не е бил способен. За момента новата технология се тества в киносалон в Торонто, но в бъдеще IMAX ще подмени оборудването на всичките си обекти. Заедно с лазерните проектори ще работи и нова аудио система, която добавя допълнителни високоговорители на тавана и стените на салона, за да осигури още по-поглъщащ звук. Качеството на картината и озвучаването в новите салони на IMAX ще се следи онлайн в реално време от специалисти, които ще могат да уведомят ръководството на салона за неизправности.

Знаете ли, че епизоди от последния сезон на Game of Thrones бяха прожектирани в IMAX?