Хирурзи успешно имплантираха изкуствено титаново сърце в гърдите на пациент, което се задвижва от същата технология маглев, използвана при създаването на високоскоростни влакове. Създателите му се надяват, че устройството ще бъде използвано за спасяване на живота на безброй пациенти в списъците на чакащите за трансплантация, а един ден може дори да служи като постоянен заместител на отказали сърца.

Магнитната левитация, или технологията маглев, използва естествената сила на отблъскване на противоположните магнитни полюси, за да окачи обект във въздуха, като по същество го кара да се носи на място. Най-известната употреба на технологията в реалния свят е създаването на високоскоростни влакове стрели, които се плъзгат безконтактно над магнитните релси със скорост над 300 км/ч.

Сега учени от калифорнийската компания BiVACOR си партнират с Тексаския институт за сърдечни заболявания, за да имплантират първото изкуствено сърце, задвижвано от технологията маглев в гърдите на пациент, който очаква животоспасяваща трансплантация на орган.

Изпомпващото движение на цялостното изкуствено сърце на BiVACOR се управлява от задвижван с маглев ротор, който се върти, за да циркулира кръвта в тялото, докато е окачен безконтактно в титановия корпус на компактния имплант. След като бъде инсталирано, безклапанното сърце теоретично може да поддържа трениращ възрастен мъж и може да бъде манипулирано да изпомпва по-бързо или по-бавно с помощта на интелигентен външен контролер. Надяваме се също така, че безфрикционният му дизайн ще премахне риска от механично износване и в крайна сметка от повреда.

На 9 юли хирурзи от Медицинския център в Тексас успешно имплантираха на първия пациент сърцето, задвижвано с маглев, като част от одобрено от американските регулатори проучване за проверка на безопасността и приложимостта на изкуствения орган. В момента сърцето на BiVACOR не се разработва като постоянен заместител, а по-скоро като междинен имплант, който да поддържа живота на пациентите, докато чакат да се появи донорско сърце.

За щастие сърцето на BiVACOR успя да запази живота на пациента за цели осем дни, след което хирурзите успяха да отстранят изкуствения орган, за да го заменят с донорско сърце на 17 юли. Според неотдавнашна актуализация от Тексаския институт за сърдечни заболявания пациентът вече се възстановява добре.

Очаква се още четирима пациенти да получат изкуственото сърце преди приключването на първото изпитване на BiVACOR върху хора. С поглед към бъдещето компанията се надява, че нейният задвижван с маглев орган в крайна сметка ще бъде използван за спасяване на живота на безброй пациенти и че един ден дори може да се използва като дългосрочен заместител на човешкото сърце.

Снимка: Unsplash/BiVACOR 

Виж още: Разширеното продуктово портфолио на Samsung от носими устройства идва с още повече интелигентни възможности за грижа за здравето